Czy zastanawialiście się kiedyś, jak niektóre produkty działają na nasz organizm? Podejrzewam, że odpowiedź na pytanie brzmi: nie. Mimo, iż mamy obecnie większą świadomość na temat składu produktów, to nadal nie korzystamy z tej wiedzy. Nie można generalizować, ponieważ są ludzie, którzy starają się orientować dosłownie we wszystkich jeśli chodzi o żywienie. Osobiście nie należę do fanatyków zdrowego żywienia, ale uważam, że należy dbać o to, co wkładamy do ust. Bo podobno jesteśmy tym, co jemy.

W dzisiejszych czasach można bardzo często spotkać się z określeniem: biała śmierć. I nie jest to nazwa jakiegoś wymyślnego specyfiku, a jedynie cukru. Co ciekawe, dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg tego specyfiku. To jest naprawdę przerażająca ilość. Cukier dodawany jest dzisiaj do zawrotnej ilości produktów: batony, ciasta, desery, napoje, i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, trudno dzisiaj spotkać produkt, który nie zawiera cukru.
Ostatnie badanie wykazały, że cukier jest 5 razy częściej przetwarzany na tkankę tłuszczową niż skrobia. Wniosek jest dosyć prosty, jeśli komuś zależy na pięknym ciele i zdrowiu powinien unikać cukru.
Osobiście polecam całkowitą rezygnację z białego cukru. Naprawdę cukier nie jest niezbędnym składnikiem. Sama zastąpiłam cukier innym produktami. Syrop klonowy to mój produkt numer jeden w zastępowaniu tradycyjnego cukru. Ten specyfik nie dość, że słodki to zawiera mniej kalorii i konserwantów. Dodatkowo syrop klonowy jest naturalnym produktem, który posiada wiele składników odżywczych.
Według mnie decyzja należy do każdego. Nie mogę wypowiadać się w imieniu innych. Wiem tylko tyle, że wzrasta ilość spożywanego cukru, a co za tym idzie otyłość. Obecnie z nadwagą zmaga się wiele osób. To powinno być przestrogą dla tych, którzy nie wierzą, że zwykły cukier może zaprowadzić takie spustoszenie w organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz