Czy zastanawialiście się kiedyś, jak niektóre produkty działają na nasz organizm? Podejrzewam, że odpowiedź na pytanie brzmi: nie. Mimo, iż mamy obecnie większą świadomość na temat składu produktów, to nadal nie korzystamy z tej wiedzy. Nie można generalizować, ponieważ są ludzie, którzy starają się orientować dosłownie we wszystkich jeśli chodzi o żywienie. Osobiście nie należę do fanatyków zdrowego żywienia, ale uważam, że należy dbać o to, co wkładamy do ust. Bo podobno jesteśmy tym, co jemy.
Weźmy na przykład cukier. Tak, tradycyjny, biały cukier, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Mało kto wie, co znajduje się w takim cukrze.
W dzisiejszych czasach można bardzo często spotkać się z określeniem: biała śmierć. I nie jest to nazwa jakiegoś wymyślnego specyfiku, a jedynie cukru. Co ciekawe, dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg tego specyfiku. To jest naprawdę przerażająca ilość. Cukier dodawany jest dzisiaj do zawrotnej ilości produktów: batony, ciasta, desery, napoje, i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, trudno dzisiaj spotkać produkt, który nie zawiera cukru.
Ostatnie badanie wykazały, że cukier jest 5 razy częściej przetwarzany na tkankę tłuszczową niż skrobia. Wniosek jest dosyć prosty, jeśli komuś zależy na pięknym ciele i zdrowiu powinien unikać cukru.
Osobiście polecam całkowitą rezygnację z białego cukru. Naprawdę cukier nie jest niezbędnym składnikiem. Sama zastąpiłam cukier innym produktami. Syrop klonowy to mój produkt numer jeden w zastępowaniu tradycyjnego cukru. Ten specyfik nie dość, że słodki to zawiera mniej kalorii i konserwantów. Dodatkowo syrop klonowy jest naturalnym produktem, który posiada wiele składników odżywczych.
Według mnie decyzja należy do każdego. Nie mogę wypowiadać się w imieniu innych. Wiem tylko tyle, że wzrasta ilość spożywanego cukru, a co za tym idzie otyłość. Obecnie z nadwagą zmaga się wiele osób. To powinno być przestrogą dla tych, którzy nie wierzą, że zwykły cukier może zaprowadzić takie spustoszenie w organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz