Ostatnio często się mówi o nietolerancji glutenu. Mam czasem wrażenie, ze niektórzy traktują gluten jak wyznacznik zdrowej żywności. Nie do końca rozumiem ten fenomen, ale postaram się wyjaśnić dlaczego osoby nie tolerujące glutenu muszą go unikać. Dodatkowo glutenu można nie tolerować, ale również mieć na niego alergię.
Nietolerancja glutenu - celiakia jest chorobą z autoagresji wywołaną reakcją systemu odpornościowego w kontakcie z glutenem, który jest lektyną pokarmową występującą w ziarnach pięciu zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i orkisz. Chorzy zazwyczaj nie zdają sobie sprawy z przyczyn trapiących ich dolegliwościami. Często są leczeni w innym kierunku niż powinni. Warto też wiedzieć, że nietolerancja glutenu może występować aż w czterech postaciach.
Na przykład typowym objawem zaawansowanej celiaklii u dzieci jest bardzo duży, wzdęty brzuch, który stale się powiększa, wskutek słabego rozwoju mięśni oraz nagromadzenia gazów. Ogólnie, typowymi objawami choroby są bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.
Nietolerancja glutenu jest tylko jednym z wielu przykładów chorób agresji systemu immunologicznego skierowanej przeciwko komórkom własnego organizmu. Wszystkie te choroby mają tę samą przyczynę - niekontrolowane wnikanie do organizmu substancji pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Leczenie tych chorób jest zawsze takie samo.
Ponadto, alergia na gluten nie jest tym samym co ciliaklia. Objawy alergii na gluten mogą pojawić się natychmiast po spożyciu pokarmu. Objawy zmieniają się też w zależności od wieku pacjenta. U dorosłych alergii ana gluten przyjmuje postać pokrzywki, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki.
Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję na gluten warto zrobić test na nietolerancję pokarmową warszawa i zacząć odpowiednie leczenie w postaci diety bezglutenowej. Świadomość nietolerancji zwiększa komfort życia i pozwala unikać produktów, które nam szkodzą.
Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję na gluten warto zrobić test na nietolerancję pokarmową warszawa i zacząć odpowiednie leczenie w postaci diety bezglutenowej. Świadomość nietolerancji zwiększa komfort życia i pozwala unikać produktów, które nam szkodzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz