poniedziałek, 26 października 2015

Słów kilka o syropie

Obecnie w każdym miejscu internetu znajdziemy porady na temat zdrowego odżywiania i sposobu życia. Skoro wokół jest tyle przydatnych informacji, to ludzie wciąż borykają się z problemami nadwagi. Zawsze mnie to zastanawia. 

Sekret nie tkwi jednak w ilości artykułów na temat zdrowego jedzenie. Chodzi przede wszystkim o nasza psychikę i przyzwyczajenie, bo to często one są winowajcą. Marzenia o zgrabnej sylwetce zanikają.

Warto zatem zacząć od małych rzeczy jak na przykład wyeliminowanie białego cukru z diety. To od razu powinno dać dobre rezultaty. Cukier występuje we wszystkich potrawach i napojach jakie spożywamy. Powszechnie też wiadomo, że nie wpływa korzystanie na nasze zdrowie, dlatego warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że może zastąpić cukier czymś zdrowszym jak na przykład miód, słodzik, czy syrop klonowy.

Syrop klonowy często bywa określany jako naturalny cukier. Jak wskazuje sama nazwa syrop uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne dla prawidłowego funkcjonowania.

Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych stanach USA.

Na co dzień syrop klonowy jest wykorzystywany jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do nalesników i deserów. Jest też dodatkiem do owoców, warzyw, kawy i herbaty. Idealnie nadaje się też do ciast, lodów, jogurtów i sałatek. Można go także dodawać do mleka i drinków.

Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan. Bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że wpływa na ośrodki seksualne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz